
Aquest apartat està pensat especialment pels que us heu apuntat a un curs VEO. Us ajudarà a complementar els continguts de les sessions que anem fent.
Consta d’una sèrie de recursos dividits en cinc àrees bàsiques. Si ens n’hem deixat algun que creus que val la pena, digues-nos-ho i l’afegirem!
- El meu entorn: com percebo les persones que m’envolten? Com veig els homes i les dones? Quin tipus de persones atrec a la meva vida? Com són les meves relacions?
- L’educació: Els models a seguir i les influències familiars
- El meu jo: com em veig? Com visc les experiències? Com visc la vida?
- La projecció personal: com vaig construint la meva vida? Com entenc l’esforç i l’èxit? Com entenc el que faig i les conseqüències que té per l’entorn?
- La intuïció: teories i filosofia
El meu entorn - pel·lícules
Intocable (2011): – A través de la bonica història entre un milionari tetraplègic i un immigrant d’un barri marginal, aquesta pel·lícula desfà barreres entre les diferents classes socials i cultures, posant de manifest que cadascú de nosaltres és únic i irrepetible, i que tots tenim la capacitat d’aportar alguna cosa bonica en aquest món, vinguem d’on vinguem, siguem com siguem i tinguem la història personal que tinguem.
Anna i el rei (1999): – És una adaptació lliure de la història d’Anne Leonowens, una professora d’anglès que va ser cridada per educar el futur rei de Siam (actual Tailàndia) a finals del s.XIX. Intel·ligent i de voluntat ferma, el personatge de l’Anna es troba en una constant lluita d’enginy amb el rei, i aquest queda fascinat per la capacitat que té ella d’aconseguir el que es proposa sense faltar el respecte a ningú, tot i trobar-se en una cultura tant diferent de la seva. Apta per a tots els públics.
Nausicaä de la vall del vent (1984): – Pel·lícula fantàstica del director japonès Hayao Miyazaki que, a través de Nausicaä, una princesa guerrera que es nega a veure els grans insectes que poblen la Terra com a enemics, demostra una fe indestructible en veure la part bona de les persones i els animals. Fe que, al final, acaba sent més poderosa que les pors i les amenaces a les quals la humanitat està acostumada. Una mirada diferent, que si poguéssim adaptar-la una mica, segurament el món funcionaria molt millor. Apta per a tots els públics.
La princesa Mononoke (1997): – A través de l’encant artístic de Hayao Miyazaki i la seva sensibilitat per la naturalesa, aquesta pel·lícula ens convida a sentir-nos part de la vida que ens envolta, a cuidar-la i estimar-la de la mateixa manera que ens cuidem i estimem nosaltres. Alhora, és una pel·lícula que permet reflexionar sobre els diferents estils de lideratge, la compassió i la fe. Apta per a tots els públics.
El meu entorn - llibres
Mujeres de luz (Rebecca Campbell, 2015): – Com em veig jo com a dona? Com veig a les dones que m’envolten? Guia dirigida a aquelles noies i dones que volen aportar llum al món, i sentir llum dins seu. Barreja d’històries personals de l’autora amb reflexions profundes i propostes pràctiques. Llibre de capítols curts i escriptura fluïda, escrita des del cor i amb la voluntat d’encendre i alimentar la teva pròpia flama.
Contes de bona nit per a nenes rebels 1 i 2 (Elena Favilli i Francesca Cavallo, 2017): – 100 històries breus de dones reals. 100 exemples que les dones podem destacar en camps molt diferents i contribuir a canviar el món. Al segon llibre, 100 històries més. A partir de 7 anys.

Contes per a nens que somien canviar el món (Marvel, 2019): – La inspiradora vida de 50 nens que s’han convertit en superherois sense necessitat de capa ni espasa, explicada a través de contes breus per abans d’anar a dormir. A partir de 5 anys.

El efecto luna de miel (Bruce H Lipton, 2014): – De manera planera i educativa, Lipton ens exposa els motius (biològics i psicològics) que ens porten a viure en un estat de “lluna de mel”, i què podem fer perquè aquest estat perduri tants anys com vulguem. Per adults.

El poder de los opuestos (Ichak Adizes, 2017): – Anem a ser pràctics: per conviure cal treballar en equip, i cal que totes les parts siguin funcionals. Ara bé, quines són es característiques bàsiques amb les que normalment ens presentem les persones? Com adonar-me de si serà una relació constructiva o no? Les meves expectatives xoquen amb la realitat? Llibre molt didàctic per gestionar conflictes de parella. Un punt de vista diferent. Per adults.
L'educació - pel·lícules
BBVA Aprendemos juntos – No es tracta d’una pel·lícula, sinó d’un seguit d’entrevistes gravades que aborden el tema de l’educació des de moltes perspectives, aportant noves mirades i recursos. Entrevistes fluides i valuoses. Clicar al títol per accedir al web. Per adults.
Comunicació atractiva de grans a petits – És la gravació d’una conferència que vam fer, des del centre EscreiX, el gener del 2022. El llenguatge ens pot apropar o allunyar, catapultar o bloquejar, inspirar o desanimar. Per això, la xerrada ens convida a prendre consciència del missatge que traslladem als infants, i obtindrem pautes senzilles i efectives perquè les nostres paraules els apropin, catapultin i inspirin. Per adults.
Pròximament més recursos
L'educació - llibres
Haru, Flàvia Company: -Novel•la exquisida ambientada a la filosofía dels dojos japonesos. A través de la historia de la Haru, l’educació que es transmet als dojos ens acompanya i traspassa, fent-nos sentir part de la historia de la Haru, i alhora veient-la reflectida en les nostres pròpies històries personals. Per adults.
Magokoro, Flàvia Company: complement del llibre de Haru. Un magnífic exercici de transmissió del més gran dels sentiments: l’amor. Si us ha agradat Haru, Magokoro us encantarà. Per adults.

La biologia de la creencia (Bruce H. Lipton, 2013): – A través d’un llenguatge senzill i les anècdotes personals, el doctor Lipton explica que són els senyals procedents de l’exterior de les cèl·lules el que controla els nostres gens i ADN. Entre aquests senyals hi trobem la nostra manera de pensar (sigui positiva o negativa). Així doncs, canviant els nostre pensaments, podem canviar el nostre cos, la nostra biologia. Adults.

Educar en el asombro (Catherine L’Ecuyer, 2011): – Com aconseguir que un nen, i després un adolescent, sigui capaç d’estar quiet, observant amb calma el seu entorn, capaç d’esperar abans de tenir, capaç de pensar, amb motivació per aprendre sense por a l’esforç? Els nens creixen en un entorn cada cop més frenètic i exigent que, per un cantó, ha fet la tasca d’educar més complexa y, per l’altre, els ha allunyat de l’essencial. Un llibre molt bonic i amè per replantejar-nos com estem educant. Adults.
El meu jo - pel·lícules
Del revés (2015): – A través d’una nena que canvia de casa i escola, la pel·lícula ens mostra com funcionen les nostres emocions, com anem integrant les vivències i com anem definint la nostra personalitat. Una gran pel·lícula que ofereix un coneixement normalment complex de manera molt senzilla i educativa. Apta per a tots els públics.

Coco (2017): – A través de la bonica història d’un nen que vol ser músic es posa sobre la taula un tema que normalment ens és difícil de tractar amb els més petits: el de la mort. Apta per a tots els públics, és un pont a fer possible una conversa sobre aquest tema de manera natural i constructiva, ja que normalment quan en parlem és quan la vivim de prop i, per tant, des de la tristesa que ens suposa la despedida.
Over the moon (2020): – Pel·lícula d’animació infantil pensada per empatitzar amb el procés de dol per la pèrdua d’una persona molt estimada. Les cançons i els colors de la pel·lícula la converteixen en una eina molt agradable per poder compartir i tractar la pèrdua. Apta per a tots els públics.
El meu jo - llibres

La solución Tapping: Un sistema revolucionario para deshacerte de tus miedos y tus límites, Nick Ortner: un manual imprescindible per aquells amants de l’autoconeixement i amb voluntat d’anar esdevenint cada vegada més coherents amb ells i elles mateixos/es. Amb explicacions senzilles i exemples molt útils, en Nick ens transmet, en aquest llibre, tot el que fa falta per poder tenir èxit amb la tècnica del tapping o eft.

Aprendre a ser, Francesc Torralba i Pilarín Bayés: Col·lecció de 12 llibres de lectura que tenen com a eix central aprendre a ser. El projecte vol ser un instrument al servei del creixement integral dels joves lectors. Per infants de primària. (https://santillana.cat/aprende-a-ser/)

Deixa de ser tu, Joe Dispenza: El carismàtic científic que va participar en la pel·lícula de culte “I tu què saps?”, recorre les àrees de la seva especialitat, com la física quàntica, la neurociència, la biologia o la genètica per ensenyar-nos a fer el salt quàntic que demana trencar els límits de la realitat objectiva. Amb l’encant i la saviesa que el caracteritzen, Dispenza combina explicacions apassionants amb un programa pas a pas basat en tècniques meditatives. Per adults.
La projecció personal - pel·lícules
L’escriptor de cartes (2011):– A través de la vida de l’adolescent Maggy Fuller, la pel·lícula ens endinsa en una història fascinant on la protagonista aprèn que, fins i tot quan sembla que el món gira en contra teu, sempre hi ha una part meravellosa en tu que no desapareix. Només cal que li obris la porta. Alhora, ens parla de la importància de les paraules i la comunicació, i la petjada que deixem a qui ens escolta o llegeix.
Els croods (2013):– A través de la divertida història d’una família de prehistòrics, la pel·lícula ens parla de la possibilitat de viure les dificultats com a oportunitats per avançar, ens parla de la zona de confort i les diferents posicions que adoptem les persones, a vegades tancant-nos en les nostres idees i, d’altres, llançant-nos en el que ens és desconegut. Apta per a tota la família.
El guerrer pacífic (2006):– A través del jove Dan, qui comença la pel·lícula tenint-ho tot, descobrirem la força que té la nostra ment, que tant ens pot enfonsar com fer perseverar fins aconseguir l’impossible. Una història increïble sobre la batalla interna que gaire bé tots vivim o hem viscut, i alhora una pel·lícula plena de reflexions que et conviden a canviar la perspectiva amb la qual mires la vida. Apta a partir de 7 anys.
La projecció personal - llibres
Supercoaching per a canviar de vida, Raimon Samsó: -75 preguntes de coaching i accions per passar a una vida en la qual els teus somnis impossibles aterren amb resultats predictibles. Les 75 estratègies estan agrupades en 3 blocs: (1) canviar el rumb de la teva vida (2) desenvolupar un pla d’acció i (3) posar el pla en pràctica. Llibre ple de propostes pràctiques, amb continguts breus però alhora enriquidors sobre els valors i les creences que tenen les persones realitzades i com qualsevol persona pot aconseguir-ho. Llibre per adolescents i adults.
El cavaller de l’armadura oxidada, Robert Fisher: – A través d’un cavaller enlluernat primer per la seva armadura, i presoner d’ella després, fet que el porta a emprendre un gran viatge ple de canvis, aquest relat breu és una guia per a obrir-nos de nou al món, deixant caure aquelles barreres que hem mantingut durant anys, i que ens impedeixen conèixer-nos i estimar-nos per poder ser capaços de donar i rebre amor en abundància. Conte per a adults que es pot treballar també amb infants.
Qui s’ha endut el meu formatge?, Spencer Johnson: – A través de la bonica faula de dos ratolins i dos homes que viuen en un laberint i s’alimenten de formatge per a viure i ser feliços, aquest llibre breu posa de manifest el fet que tot està en constant canvi, i que les fórmules que van servir en el seu moment, ara poden haver quedat obsoletes. El formatge és la metàfora de tot allò que volem aconseguir a la vida i, el laberint, l’entorn en el qual experimentem. Conte per a adults que es pot treballar també amb infants.
La culpa és de la vaca, Jaime Lopera i Marta Bernal: – Sovint ens és més fàcil trobar cupables a fora, malgrat que a vegades sigui sota arguments tant surrealistes com els que presenta el conte, enlloc de responsabilitzar-nos de les nostres decisions i situacions o acceptar errors. Les diverses històries contingudes en aquest llibre tenen per objectiu fer reflexionar al lector sobre els valors de la vida quotidiana. Conte per a adults que es pot treballar també amb infants.
La intuïció - llibres

Paranormal abilities, Dr Pang: -Una visió molt diferent a la manera que tenim de contemplar la realitat a occident. Si t’agrada l’anglès i vols aprofundir en les grans potencialitats de la ment intuïtiva, aquest tractat t’aportarà el coneixement i les respostes que busques. Definicions, classificacions i exercicis pràctics. Per adults.

La visió intuïtiva, Jordi Imbert: A partir d’un treball de recerca extens sobre la intuïció, en aquest primer volum l’autor ens acosta al coneixement bàsic i essencial sobre aquesta habilitat. L’obra ve acompanyada d’una quinzena de demostracions audiovisuals sobre aquesta capacitat que no deixaran indiferent a cap lector. Per adults.
La meravellosa història de Henry Sugar, Roald Dahl: – Del conjunt de set contes per adults que inclou l’obra, el que rescatem per aquest apartat és justament l’últim, que porta el mateix títol del llibre. El personatge de Henry Sugar està basat en Kuda Bux (1905-1981), un home que proclamava tenir la capacitat de veure sense els ulls.